Het aanleggen van een mooie en originele tuin is afhankelijk van uw persoonlijke wensen en het klimaat in uw tuin.

De uitdaging is vooral om een persoonlijke tuin te krijgen, passend bij uw budget. Een schaduwrijke tuin vraagt om een andere aanpak dan een zonnige tuin.

Wanneer wij tuinen ontwerpen en aanleggen gebruiken we de volgende checklist met onze klanten. Deze kunt u gebruiken om het gewenste eindresultaat te krijgen.

Checklist tuinaanleg

  • Terras en bestrating
  • Bomen- en beplantingsplan
  • Gazon
  • Afscheidingen, schuttingen en schuren
  • Vijvers en beregening
  • Levering van zitelementen, speelvoorzieningen etc.
  • Buitenverlichting
  • Grondbewerking en verbetering van de aarde

‘We kiezen er vaak voor om samen met de klant eerst een grof ontwerp te maken met bestrating, borders en eventueel een gazon. Een gazon is relatief voordelig om aan te leggen, maar vraagt het nodige onderhoud.

Wanneer je een schets op papier hebt staan kun je dit verder naar eigen wens gaan invullen.

Bestrating

Bestrating en een terras zijn vaak belangrijke onderdelen van de tuin en geven de tuin structuur. Er zijn vele steen- en grindsoorten op de markt. Om de kosten in de hand te houden kun je kiezen voor een voordelige steensoort of grind. Wil je de tuin wat meer karakter te geven dan kun je voordelige tegels combineren met bijvoorbeeld oude gebakken stenen.

Beplantingsplan

De bestrating en afscheiding geven de tuin een basis. Het beplantingsplan geeft uw tuin karakter. Een beplantingsplan op kleur, verschillende bloeitijden, bloemen, bladvariaties en hoogtes geven het beste resultaat. Zo wordt het één geheel en heeft u het hele jaar kleur in uw tuin.

De kunst is om bloeiers, groenblijvers en eenjarige beplanting te combineren. Wij adviseren om één of enkele grote bomen of struiken te plaatsen. Deze geven uw tuin een gezicht en door middel van gebruik van hagen, bomen, het gazon, verhogingen of verlagingen kun je de tuin visueel dieper of breder doen lijken.

Kies daarna in de resterende plantvakken voor een basis met groenblijvers zoals buxusbollen en taxussen. Afhankelijk van de zonnigheid van de tuin kies je vervolgens bloeiende planten zoals vrouwenmantel of lavendel. Vaak gebruiken we bestaande beplanting om invulling te geven aan het beplantingsplan en om de kosten in de hand te houden.

Afscheidingen, schuttingen

Afscheidingen en schuttingen zijn er in alle soorten en maten. De mooiste afscheiding is misschien wel een taxushaag. Houten schuttingen zijn goedkoper, maar hebben weinig karakter. Een bouwnet met klimplanten biedt een voordelig alternatief met karakter. Hou er dan wel rekening mee dat het een aantal jaar kan duren voordat u helemaal vrij zit.

Beregening

Zeker wanneer u een grote tuin heeft loont het de moeite om een beregeningsinstallatie te plaatsen. De voordelen zijn dat u zelf niet meer hoeft te sproeien en dat het watergebruik efficiënter is.

Heeft u hulp nodig bij het aanleggen van uw tuin? Neem dan vrijblijvend contact op met The English Gardener. Wij werken in het Gooi en omstreken.

Nog geen reacties.

Leave a Comment

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Bear