Deze maand kon ik echt niet kiezen tussen twee bepaalde planten, dus besloot ik de regels wat aan te passen en ze allebei maar  te benoemen. Ze zijn allebei erg speciaal voor me omdat ze bewijzen dat de lente nu toch echt in aantocht is en ik kan me nu al erg verheugen op alle spannende en mooie dingen die om de hoek liggen te wachten.

De eerste van mijn meest favoriete planten is de Corylopsis Pauciflora. Het is één van de vele winter hazelaars, wat trouwens allemaal prachtige planten zijn, maar deze is iets kleiner dan de anderen, ongeveer 1,5 meter hoog en 2 meter breed als die volgroeid is en deze is erg geschikt voor kleinere tuinen.

Het hele jaar heb je plezier van deze boom, met zijn frisse groene blaadjes, die in de herfst een gelige stro kleur aannemen en in de winter bijna doorzichtig worden. Tegen het eind van Februari en aan het begin van Maart ontspringen de gele bloemetjes uit de dunne stam en gaan dan stralend  het vroege lentelicht tegemoet.

De bloemetjes zijn klein en nog  niet helemaal volgroeid, maar kunnen niet wachten om open te barsten en creëren een spannend, bijna dramatisch voorjaarsgevoel.

Geef ze wel een beetje ruimte om volwassen te kunnen worden, want als je ze snoeit kan dat de natuurlijke vorm verpesten.  Je kunt hier bodembedekkers onder zetten, maar niet iets dat overheerst. Genaturaliseerde bloembollen  er onder plaatsen is ook een mogelijkheid, zoals sneeuwklokjes.

rhododendron praecoxDe tweede is de kleinere Rhodendron, R. Praecox. Dit is een ander soort struik die ook in een kleinere tuin past en een hoogte en breedte bereikt van 1 tot 1.50 meter. Ook deze, net als de Corylopsis houdt van een wat zuurdere grond. Het heeft een mooi, klein donkergroen glanzende blad en deze biedt het hele jaar structuur in de tuin.

In Februari en Maart worden de prachtige trechtervormige blaadjes in kleine groepjes zichtbaar. Het is net of ze zich niets aan trekken van de nog best koude nachten.

Geen reacties mogelijk.

Bear